Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


4.000 de lei amenda daca nu ai cauciucuri de iarna

trafic iarnaSoferii de autoturisme si camioane vor fi obligati sa utilizeze anvelopele de iarna in perioada 1 noiembrie-31 martie, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 de lei, si sa achite daunele aduse elementelor care compun drumul daca nu au asigurare.

Aceleasi sanctiuni vor fi aplicate si daca autovehiculele nu au montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circula pe drumuri acoperite cu gheata sau polei, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax.

Daca autovehiculul care circula fara anvelope de iarna blocheaza drumul proprietarul acestuia va plati si costurile pentru degajarea drumului.

Totodata, in situatia in care asigurarea de raspundere civila nu acopera in totalitate pagubele produse elementelor drumului (cum ar fi parapeti sau semne de circulatie), administratorul drumului va notifica vinovatul de producerea accidentului ca are obligatia de a plati in 15 zile partea de dauna pe care compania de asigurari nu a acordat despagubiri.


Daca soferul sau operatorul de transport nu are incheiata o asigurare va suporta integral costurile de reparatie a sau inlocuirii elementelor de drum degradate sau distruse.

Totodata, proiectul prevede ca 10% din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri, Autoritatea Rutiera Romana si Registrul Auto Roman sa fie distribuit catre bugetul de stat si 90% catre intretinerea drumurilor, in prezent intreaga suma fiind varsata la bugetul statului.

“Aceasta masura asigura astfel accelerarea executiei lucrarilor de intretinere, reparare, modernizare, constructie de drumuri si autostrazi din Romania, care face obiectul unor investitii prioritare cu finantare externa si finantare de la bugetul de stat”, se arata in nota de funadamentare a proiectului.

Proiectul propune si retinerea placutelor de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si suspendarea inspectiei tehnice, daca vehiculul prezinta defectiuni tehnice.

O alta noutate o reprezinta fapul ca la controlul efectuat la sediul firmelor de transport inspectorii au dreptul sa patrunda, in timpul programului de lucru, atat in spatiile de lucru, cat si in vehiculele detinute de acestia.

(sursa:wall-street.ro)


» Citeste si:

6 comentarii la 4.000 de lei amenda daca nu ai cauciucuri de iarna

 • cirsti

  oare banii pe amenzi vor ajunge in buzunarul statului? eu cred ca mai degrama vor ajunge in buzunarele acestor neno….ti care ne conduc…

 • Alex

  Cauciucurile all season sunt susceptibile la amenda?

 • casillas123

  eu am alta dilema: pentru masinile <3.5 tone(astea ce pot fi conduse cu B-ul) ne trebuie anvelope de iarna pe toate rotile sau numai pe axele de tractiune(fata/spate/AllWheelDrive)?

 • Radu

  Cu siguranta cauciucurile all season vor fi interzise. E si normal, s-a demonstrat ca nu au performante bune nici pe uscat, nici iarna.

 • moldoveanu

  sunt obligatorii toate cele 4 cauciucuri de iarna?
  unde este publicata legea (HG) referitoare la obligativitatea cauciucurilor de iarna?

  multumesc

 • dadyy

  am tot mers si merg incontinuare cu masina si prin romania si extern,dar sincer oamenii din occident chiar asi fac treaba…(adica nu platesti o taxa de pomana )ai drmuri tata…In schimb statul Roman nu stie decat TAXE si IMPOZITE si u ca si cetatean nu ai nici un beneficiu..Bineinteles ca legea cu cauciucurile i data in favoarea lor si este o mare porcarie ca o sosea kalumea nu stiu sa faca nesimtiti …suunt roman si sunt mandru am o tara frumoasa dar un guvern de CACAT .. multumesc

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*