Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


A intrat in vigoare legea cauciucurilor de iarna

Ziua de 1 noiembrie a devenit o data importanta in calendarul tuturor soferilor deoarece marcheaza momentul in care obligativitatea cauciucurilor de iarna intra in vigoare. Astfel, incepand de astazi, puteti fi amendati, daca nu aveti autoturismul echipat cu anvelope pentru sezonul rece, atunci cand circulati pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata. Va oferim astazi, intr-o sinteza utila, toate informatiile importante despre tipul cauciucurilor acceptate, numarul lor, dar si despre cum le va verifica politia rutiera.

Ordonanta Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 80, din 31 ianuarie 2011. Aceasta a fost aprobata prin Legea nr. 161/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 503 din 14 iulie 2011.

Potrivit Ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Asadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

In cazul in care incalcati aceste prevederi, riscati sa ramaneti fara certificatul de inmatriculare, dar si sa platiti o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda este in valoare de 67 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile sunt cuprinse intre 603 si 1.340 de lei.

Aceste prevederi intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2011 si se vor aplica atata timp cat actul normativ ramane in vigoare.

Ce cauciuri sunt acceptate si cate trebuie sa aveti

Definirea cauciucurilor de iarna a reprezentat alt motiv de controverse printre soferi pentru ca multa vreme declaratiile oficialilor au fost contradictorii.

Totusi, lucrurile sunt ceva mai clare acum. Tot ceea ce trebuie sa retineti din acest punct de vedere este ca singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti “mud” and “snow”, care inseamna “noroi (namol)” si, respectiv, “zapada”.


“Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S)”, explica Ministerul Transporturilor in recentul comunicat publicat pe pagina de internet a institutiei.

Reprezentantii de la minister mai atrag atentia ca nu sunt recomandate anvelopele de iarna second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care inaltimea profilului lor este mai mica de 4 mm.

In ceea ce priveste numarul cauciucurilor de iarna pe care un autoturism trebuie sa le aiba in dotare, atunci cand circula pe drumurile publice acoperite de zapada, polei sau gheata, actul normativ nu mentioneaza o anumita cifra, de unde tragem concluzia ca masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe toate cele patru roti. Singura mentiune expresa se refera la vehiculele transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri pentru care este intr-adevar stipulat ca trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna numai pe axele de tractiune.

Ce mai impune Ordonanta

Potrivit OG nr. 5/2011, vehiculele de transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri trebuia sa mai aiba montate pe rotile de tractiune, pe langa anvelope de iarna, si lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Incalcarea acestor prevederi se pedepseste cu retinerea talonului auto si amenda cuprinsa intre 2.500 si 4.000 de lei.

“Daca fapta constatata are ca efect si blocarea unui sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5.000 – 8.000 lei plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat”, atrage atentia Ministerul Transporturilor.


(sursa:avocatnet.ro)


» Citeste si:

5 comentarii la A intrat in vigoare legea cauciucurilor de iarna!

 • Gigi

  Pai, aaa de unde aceasta “interpretare”???? Pentru ca textul de lege spune clar ca autoturismele trebuie sa fie “DOTATE”, nu “echipate”????

  Eu nu pot merge in fata unui presedinte de sedinta/a unui judecator sa-i argumentez, ca … asa au “interpretat” cei de pe site-ul infolege.ro legea!!!! (Asa au concluzionat dumnealor … trunchiind si anagramand textul legii!!!)

  Exista vre-un alt act normativ, vre-o norma de aplicare, care sa precizeze clar si fara echivoc, interpretari, concluzii si alte asemenea cate anvelope trebuie de iarna trebuie sa aibe un autoturism????

 • Bula

  Si in conceptia ta.. ca un automobil sa fie “DOTAT” cu cauciucuri de iarna, poate fi si ca acestea sunt in portbagaj.. corect?!

 • @Gigi: Aceasta “interpretare” este in corelatie cu regulile de exprimare si gramaticale. Atat timp cat nu se precizeaza numarul, este clar ca vorbim despre toate rotile.

 • NuStiuCeSaScriu

  este adevarat ca legea este valabila doar pana la 1 martie?

 • ion popescu

  Legea nu precizeaza pana cand este valabila purtarea anvelopelor de iarna.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*