Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Acte necesare la iesirea din tara

taxa_podConditiile in care un cetatean poate parasi Romania cu un autoturism care apartine legal unei alte persoane sunt neclare si genereaza nenumarate confuzii in practica chiar si printre specialisti. Unii spun ca este nevoie de o procura speciala de la notar, care nu mai poate fi eliberata de cand a intrat in vigoare Noul Cod civil, altii sustin ca este necesar un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv in afara tarii. Punctul de vedere oficial al Politiei de frontiera  nu este de acord cu niciuna dintre variante.

Astfel, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei a explicat, intr-un punct de vedere formulat ca urmare a unei solicitari, ca Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa  raporturile juridice dintre acesta si proprietarul mijlocului de transport.

Practic, politistii de frontiera nu vor solicita conducatorul auto nici procura, nici contract de comodat. Singurele acte pe care ei le verifica sunt:

  • permisul de conducere al soferului aflat la volan;
  • asigurarea de raspundere civila auto;
  • certificatul de inmatriculare a masinii (la acest document fiind vizata rubrica referitoare la valabilitatea inspectiei tehnice perioadice a autoturismului).

 


 

“La iesirea din tara sunt aplicabile conditiile privind admiterea vehiculelor in circulatie pe drumurile publice, statuate de OUG. 195/2002 si Conventia asupra circulatiei rutiere, care  stabilesc ca autoturismele aflate in circulatia intemarionala trebuie sa fie inmatriculate, asigurate pentru raspunderea civila corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto  trebuie sa detina un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul, precizeaza Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in punctul de vedere formulat.

Raspunsul oficial la Politiei de Frontiera in data de 23.05.2013


» Citeste si:

1 comentariu la Acte necesare la iesirea din tara

  • Roxana Barbu

    Nici nu era de interes pentru cetatenii romani care parasesc tara ce opinie juridica are Politia de frontiera romana in acest sens. Ce interseaza este ce acte solicita politia de frontiera si cea rutiera din alte tari (UE si/sau non-UE) la control, inclusiv pentru cazul cand circuli cu masina inmatriculaata pe alt nume.
    In rest pentru opinii faceti un forum la gura sobei in care sa discutam teoretic. Ca de aplicatie practica ne lamurim tot din forumurile celor care au trecut prin aceleasi experiente. Auzi, punctul de vedere al PF….vorba bancului, ce intreb eu si ce raspunde ea.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*