Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


ADR 2011 valabil de la 1 iulie

Cele mai recente modificari ale acordului european referitor la transportul de marfuri periculoase, aduse la 1 ianuarie 2011, vor fi obligatorii la 1 iulie, dupa o perioada de tranzitie in care operatiunile de transport sunt permise atat conform ADR 2009 cat si conform ADR 2011.

Clasificarea, semnalizarea sau construirea de ambalaje sunt acum perfect armonizate, dar apar diferente legate de exceptii. De exemplu, unele marfuri rare, cum ar fi munitia toxica, sunt restrictionate pe rutier, iar altele au disparut din ADR deoarece nu mai aveau utilitate pe piata si nu mai faceau obiectul transportului. Alte marfuri, cum ar fi fibrele animale sau vegetale umezite, sunt considerate periculoase, dar nu la transportul rutier, ci la maritim, unde cursele dureaza mai mult, iar daca izbucnesc incendii e mai greu de intervenit asupra containerelor. Ingrasamintele complexe pe baza de azot, fosfor si potasiu nu fac obiectul ADR chiar daca au numar ONU 2071.

Diferente mai apar in ceea ce priveste regulile de constructie si de agreare, care sunt diferite la vapoare, vagoane si cisterne. Dar in rest acordurile seamana atat de mult, incat a aparut initiativa de a face o singura conventie mondiala, care sa includa in anexe prevederi specifice pentru mijloacele de transport.

Noul acord clarifica obligatiile transportatorului, si anume sa se asigure ca toate informatiile au fost furnizate de expeditor inaintea transportului si ca documentatia necesara este la bordul unitatii de transport si sa accepte utilizarea schimbului electronic de informatii.

Din ADR 2011 au fost eliminate obligatiile destinatarului de a realiza curatirea si decontaminarea vehiculelor si containerelor si de a indeparta semnalizarea referitoare la marfurile periculoase. Totodata, s-au stabilit obligatii pentru un nou participant la transport, descarcatorul, care trebuie sa se asigure ca marfurile descarcate sunt cele corecte, prin compararea informatiilor relevante din documentul de transport cu informatia de pe colet, container, cisterna, MEMU, CGEM sau vehicul.


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*