Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Apneea, testata la examenul auto?

Pneumologii clujeni cer introducerea in legislatia din Romania a obligativitatii testarii pentru depistarea Sindromului de Apnee in Somn (SAS) a celor care doresc obtinerea unui permis de conducere auto.

Doina Todea, pneumolog in cadrul Clinicii de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca, sustine ca o treime din accidentele rutiere sunt cauzate de pacienti care sufera de o forma a SAS, iar probabilitatea ca un bonav de SAS sa cauzeze un astfel de incident la volan este cu 2-7% mai ridicata decat in cazul unor persoane sanatoase.
“Ne-am bucura daca inainte de obtinerea permisului testarea pentru SAS sa fie inclusa in examinarile anterioare. (…) Cam o treime din accidentele rutiere se datoreaza unor asemenea pacienti”, a afirmat Doina Todea.

O diagnosticare cu SAS dureaza o noapte, iar pacientului si se monteaza un aparat de marimea unui aparat de masurare a tensiunii. Acesta aparat colecteaza sforaiturile, gradul de oxigenare, frecventa cardiaca, iar aceste date ofera pneumologilor posibilitatea de a diagnostica pacientul si de a determina gradul de severitate al bolii. Nu toti bolnavii necesita montarea aparatului, deoarece, dupa triaj, se poate determina daca pacientul este sau nu suspect de apnee.

Todea sustine ca pacientul tipic diagnosticat cu SAS este o persoana de sex masculin, varsta medie, supraponderal, cu gat scurt si gros, cu somnolenta accentuata, care sforaie. “Acest sindrom apare mai frecvent la persoanele obeze. Colaboram cu Centrul de Nutritie si Boli Metabolice, iar serviciile ORL ne trimit pacienti, tocmai pentru ca sforaitul patologic este un simptom. Pacientii care sufera de SAS au si o serie de suferinte cardiologice”, a mai afirmat pneumologul clujean.

Clinica de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca diagnosticheaza pacienti cu SAS de trei ani, are doua aparate de diagnosticare si 460 de persoane in evidenta, insa Todea sustine ca majoritatea bolnavilor nu vin la medic decat atunci cand e destul de tarziu. Diagnosticarea cu SAS se mai face in centrele din Bucuresti, Iasi si Timisoara.

(sursa:newsin.ro)


DEX: APNÉE s.f. (Med.) Oprire temporară a respirației. – Din fr. apnée.


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*