Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


CE: Preturile pentru reparatiile si intretinerea automobilelor cresc si pe timp de criza

Ultimul raport al Comisiei Europene privind preturile la automobile arata ca preturile acestora au scazut usor. Insa, in acelasi timp, preturile pentru serviciile de reparatie, intretinere si piese de schimb au continuat sa creasca mult peste nivelul inflatiei. Astfel, potrivit CE, se confirma necesitatea normelor mai stricte in materie de concurenta.

„Ma bucura faptul ca, in Europa, consumatorii continua sa beneficieze de o puternica concurenta pe pietele de vanzare a automobilelor. In acelasi timp, sunt surprins sa constat ca preturile pentru reparatii si piese de schimb au continuat sa creasca in perioada de recesiune economica. Aceasta demonstreaza ca asigurarea unei concurente mai mari pe piata post-vanzare a fost alegerea corecta, care ar trebui sa duca la servicii mai eficiente spre folosul consumatorilor europeni”, a declarat Joaquín Almunia, vicepresedinte al Comisiei responsabil de politica in materie de concurenta.

Indicele preturilor UE pentru automobile (care reflecta preturile nominale platite de consumatori, inclusiv rabaturi, TVA si taxe de inmatriculare) a crescut cu 1,1%, fata de cresterea cu 1,7% a preturilor de consum generale, ceea ce s-a tradus printr-o scadere a preturilor reale la automobile de 0,6%.

Preturile reale la automobile pentru consumatori, exprimate in monedele corespunzatoare, au scazut in 24 din cele 27 de state membre in cursul anului 2009. Preturile s-au mentinut in Țarile de Jos si au crescut in Regatul Unit (+7,7%) si Suedia (+2,7%). Cu toate acestea, ar trebui reamintit faptul ca in aceste ultime doua tari cumparatorii au beneficiat de o reducere extraordinara a preturilor (-9,7% si, respectiv, -5%) in 2008, astfel incat, per ansamblu, beneficiaza acum de conditii mai bune decat la inceputul anului 2008. In Regatul Unit, variatia preturilor reflecta, de asemenea, incheierea, in ianuarie 2010, a perioadei de acordare a reducerii temporare a TVA-ului.

Scaderea preturilor reale a fost foarte pronuntata in Slovenia (-13,4%), Lituania (-11,1%), Slovacia (-11%), Romania (-10,1%), Republica Ceha (-9,4%), Malta (-9,2%) si Bulgaria (-9,1%). Aceste reduceri de preturi ar putea fi explicate prin faptul ca in 2009 majoritatea noilor state membre au fost afectate mai puternic de recesiune decat UE in ansamblu. In ceea ce priveste pietele mai mari, preturile reale au scazut cel mai mult in Spania (-4,7%), in timp ce in Italia, Germania si Franta reducerile de preturi au fost mai moderate (-1,1%, -1% si, respectiv, -0,6%).

In general, scaderea preturilor reale la automobile in intreaga UE confirma ca tendinta preturilor pe termen-lung este favorabila pentru consumatori, iar acest lucru se datoreaza supracapacitatii generale de productie si concurentei intense intre producatorii de automobile.

Diferentele de pret intre statele membre, astfel cum sunt exprimate in preturile de catalog ale producatorilor, au scazut semnificativ in 2009, cu o deviatie medie standard ce s-a redus de la 9,8% la 8,5% (-1,3%), cu exceptia zonei euro, unde a crescut usor de la 6% la 6,5% (+0,5%). Aceasta se datoreaza in principal stimularii cererii de autovehicule mai mici, generata de acordarea, in unele tari, a unor subventii destul de generoase pentru reinnoirea flotei.

In general, diferentele intre preturile la autoturisme sunt moderate. Comparativ, indicatorul de dispersie la nivelul UE pentru un cos de 16 produse alimentare, variind de la unt la paine alba, s-a ridicat la 34,4%1 in 2008.

In schimb, preturile pentru reparatii si intretinere, precum si pentru piesele de schimb au continuat sa creasca mult peste nivelul inflatiei (+1,5% si, respectiv, 0,7% in termeni reali).

Asigurarea unei concurente mai mari pe piata post-vanzare este scopul principal al noului cadru legislativ in materie de concurenta pentru autovehicule, adoptat in mai si in vigoare de luna trecuta. Noile norme au inlaturat avantajul exceptarii pe categorii pentru producatorii care detin o cota de piata pe pietele de reparatii si intretinere mai mare de 30% (majoritatea acestora, in prezent), ceea ce inlesneste refuzurile de transmitere a informatiilor tehnice catre atelierele independente sau folosirea necorespunzatoare a garantiilor.

Inmatricularile de automobile noi s-au intensificat in a doua jumatate a anului 2009, in principal datorita impactului schemelor de reinnoire a parcului auto dintr-o serie de state membre UE. In total, in 2009 au fost inmatriculate 14,4 milioane de automobile noi, ceea ce nu a fost insa suficient pentru a preveni scaderea vanzarilor cu 1,6% comparativ cu 2008 si cu 9,5% comparativ cu 2007, anul premergator crizei.

Raportul privind preturile la automobile este parte a monitorizarii de catre Comisie a sectorului autovehiculelor. Raportul permite consumatorilor sa compare preturile la automobile in Europa si sa valorifice oportunitatile pe care le ofera piata unica a UE.

Raportul prezinta informatii privind preturile pe tara pentru principalele modele de automobile. Un memorandum care contine o analiza suplimentara privind evolutiile preturilor este disponibil aici.

(sursa:avocatnet.ro)


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*