Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Circulatia in sensul giratoriu

giratoriuÎn Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre senul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).

Pentru a clarifica lucrurile, vă prezentăm puntele de vedere ale unui instructor auto şi un poliţist rutier. Subinspectorul Gabriel Apopei de la Biroul Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului Rutier Suceava a explicat că şoferii au conform legii obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba direcţia de mers cu cel puţin 50 de metri înainte de intersecţie, adică inclusiv intersecţia prevăzută cu sens giratoriu. Apopei a explicat că şoferii care vor să circula pe prima ieşire din sensul giratoriu trebuie să semnalizeze dreapta. Ceilalţi şoferi, trebuie să semnalizeze permanent stânga până în momentul în care se apropie de strada pe care vor să iasă din sensul giratoriu.

„Orice conducător auto are obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba o bandă de mers sau direcţia de deplasare cu cel puţin 50 de metri în localitate şi 100 de metri în afara localităţii înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligaţia de a se asigura şi semnaliza dreapta pe banda nr. 1, cea de lângă acostament. Manevra de semnalizare se menţine pe toată durata deplasării, până la ieşirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensul giratoriu trebuie să aveţi semnalizarea pe partea stângă până la ieşire, când semnalizaţi dreapta”, a explicat subinspectorul Gabriel Apopei

Constantin Alecsa, instructor auto la o şcoală de şoferi din municipiul Suceava, spune că deşi nu este clar prevăzută de lege, semnalizarea auto în sensul giratoriu este recomandată pentru că îi ajută pe ceilalţi conducători auto să ştie care este intenţia de deplasare. „Semnalizez stânga intrarea în intersecţie iar părăsirea o semnalizez dreapta, pentru ca să pot avertiza pe ceilalţi de intenţia pe care o am”.

Atenţie la banda pe care vă încadraţi

Foarte important la circulaţia într-o intersecţie cu sens giratoriu este şi selectarea corespunzătoare a benzii de mers în funcţie de direcţia de deplasare. În cazul sensurilor giratorii cu cel puţin două benzi de mers şi mai multe ieşiri, şoferii care circulă pe prima sau a doua ieşire sunt sfătuiţi să circule pe prima bandă, iar ceilalţi şoferi trebuie să ocupe celalte benzi şi să se încadreze succesiv pe banda dinspre acostament pe măsură ce se apropie de strada pe care vor să părăsească sensul giratoriu.

 


 

 

Cum trebuie să procedaţi corect în sensul giratoriu

La apropierea de sensul giratoriu, observati din timp activitatea celorlalti participanti la trafic, semnele de circulatie si eventualele semafoare. Inscrieti-va din timp pe banda corespunzatoare directiei pe care doriti sa o urmati. Vă asigurati, semnalizati si efectuati manevra de schimbare a directiei in timp util. Reduceti progresiv viteza autovehiculului, din timp si fara franari bruste. Acordati prioritate autoturismelor care sunt deja in intersectie.

În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi ‘dreapta’ şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare. Dacă viraţi la stanga, trebuie să semnalizaţi ‘stânga’ şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.

Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima banda şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită.

Chiar dacă aceste reguli par a fi destul de simple, de foarte multe ori sunt pur şi simplu ignorate de şoferi. Mulţi dintre conducătorii auto nu semnalizează manevrele din sensul giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept.

Instructorul auto Constantin Alecsa spune că de vină ar fi faptul că circulaţia prin sensul giratoriu nu este foarte bine reglementată de legislaţia de specialitate. “Codul Rutier are foarte multe lacune. Reglementarea circulaţiei în sensul giratoriu este una dintre ele. Este păcat că niciodată nu sunt luate în considerare propunerile pe care noi le facem atunci când se discută modificări ale legislaţiei rutiere”, a precizat Constantin Alecsa.


» Citeste si:

  • Nu exista articole asemanatoare.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*