Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


CSA: 90% dintre asigurati vor beneficia de bonus, la plata RCA

Aproximativ 90% dintre persoanele care incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila auto vor beneficia de reducerea stabilita prin sistemul bonus-malus, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Tariful RCA poate fi redus cu pana la 50%.

Datorita rolului social pe care il are, asigurarea RCA este practicata obligatoriu in toate statele din spatiul economic european. Prin contractul de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule este acoperita raspunderea civila delictuala a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terte parti prin intermediul vehiculului.

Practic, in momentul poducerii unui accident, asiguratorul preia obligatiile de plata ale soferului vinovat catre partea/partile vatamate, conform contractului de asigurare RCA incheiat cu acesta.

Ordinul CSA nr.21/2009 prevede ca despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.

Conform informatiilor CSA, pe parcursul anului 2009, numarul reclamatiilor inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care au avut ca subiect contracte RCA a fost de peste 3900, ceea ce reprezinta doar 0,07% din numarul total de contracte incheiate in perioada mentionata.

“Majoritatea acestor reclamatii reprezinta sesizari ce privesc modul de solutionare al dosarelor de dauna, aproximativ 80% din aceste reclamatii fiind solutionate favorabil”, precizeaza CSA.

Astfel, atat partea vinovata, cat si partea pagubita/vatamata trebuie sa furnizeze toate documentele necesare pentru completarea dosarului de dauna deschis de societatea de asigurari, astfel incat sa se scurteze perioada de solutionare a dosarului si sa nu se ajunga din acest motiv la limita legala a termenului de 3 luni de zile.

Potrivit comunicatului, CSA nu intervine in niciun fel in stabilirea tarifelor de prima pentru asigurarea RCA, rolul CSA fiind acela de a urmari respectarea cerintelor impuse prin Norme si desfasurarea activitatii in conditii de prudentialitate si profesionalism.

Potrivit CSA, normele in vigoare impun societatilor de asigurare sa stabileasca tarifele pe baza unor calcule actuariale pentru limitele de despagubire prevazute in norme, cu respectarea criteriilor de prudentialitate, precum si sa notifice catre CSA aceste tarife.

Comisia precizeaza ca tarifele de prima sunt stabilite, astfel incat sa permita acoperirea tuturor obligatiilor ce rezulta din emiterea acestor polite. Asiguratorii RCA isi stabilesc tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, in baza unor calcule actuariale, ce utilizeaza informatii detinute despre propriul portofoliu. In acest fel, societatile de asigurare au posibilitatea de a stabili tarife diferentiate in functie de profilul clientului, respectiv: varsta asiguratului, domiciliul acestuia, daunalitatea inregistrata, tipul vehiculului s.a.

Tarifele de prima pentru RCA notificate de catre societatile de asigurare au crescut pentru anul 2010, comparativ cu 2009, in medie cu 15%.

Totodata, de la inceputul acestui an, societatile de asigurare au obligatia de a aplica sistemul bonus-malus la tarifele de prima pe care le-au stabilit.

“Sistemul bonus-malus presupune acordarea unor reduceri de prima, in situatia in care asiguratul nu a inregistrat daune, sau aplicarea unor majorari asupra primei de asigurare, in situatia in care asiguratul a inregistrat daune. Astfel, un asigurat care nu a inregistrat daune va beneficia de o reducere de 10% pentru o polita incheiata pentru un an, putand sa ajunga la un bonus de 50% daca timp de sapte ani nu inregistreaza daune pe RCA”, se mai arata in comunicat.

“Avand in vedere numarul de dosare de dauna avizate in temeiul politelor obligatorii RCA, rezulta ca cei mai multi dintre asigurati, circa 90%, vor beneficia de bonus, intrucat nu provoaca evenimente”, adauga reprezentantii CSA.

Unui asigurat care a inregistrat daune i se aplica o majorare a primei de asigurare, respectiv un malus. Malusul se aplica in functie de numarul de evenimente si nu in functie de valoarea daunei. Procentul de majorare se aplica diferentiat in functie de istoricul

(sursa:avocatnet.ro)


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*