Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Cum vă reparaţi maşina dacă vinovatul a fugit sau nu are RCA

passat_rcaFondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), constituit din vărsa­rea unei cote de 0,3% din primele asigurătorilor, acoperă daune materiale cauzate de accidente, dar şi rănirea sau decesul şoferilor în cazul unor coliziuni cu autovehicule pentru care nu s-a eliberat RCA sau conduse de şoferi ce au fugit de la locul faptei.

Potrivit ordinului nr. 113127 din 2006 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, “dacă autorul accidentului rămâne neidentificat, Fondul acordă despăgubiri numai pentru vătămări corporale sau decese. În cazul în care, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane o vătămare care pentru vindecare necesită îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acordă despăgubiri şi pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv.

În aceste cazuri va rămâne în sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o franşiză de 500 de euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare”.

Accidentul de autovehicul cu autor neidentificat este accidentul în care autovehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului, arată ordinul. O altă situaţie este cea în care autorul accidentului este identificat, dar pentru autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost îndeplinită obligaţia de a încheia asigurarea RCA.

În acest caz, Fondul acordă persoanelor prejudiciate despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale sau decese. În aceste cazuri va rămâne în sarcina persoanei păgubite, pentru daune materiale, o franşiză de 100 de euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României la data producerii accidentului, arată acelaşi ordin, prea puţin cunoscut de şoferi.

Există o mână de oameni în România care au aflat de aceste prevederi şi chiar au apelat la ele în 2008. “Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-noiembrie 2009 au fost avizate 570 de cazuri, mai multe decât pe parcursul întregului an 2008, când la fond au apelat în total 383 de persoane”, spune Sorin Greceanu, director executiv la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS).   Pentru a putea beneficia de despăgubirile acordate de fond, păgubitul trebuie în primul rând să păstreze toate documentele accidentului. Procesul-verbal de la Poliţia Rutieră este foarte important pentru că stabileşte cine e vinovat şi ce pagube s-au produs. De asemenea, dacă se face reparaţia maşinii pe cont propriu, trebuie să vă asiguraţi că aveţi toate documentele, inclusiv poze cu avariile, pentru că va trebui să dovediţi fiecare cheltuială pentru care cereţi banii înapoi.

Nu trebuie să uitaţi nici chitanţele legate de spitalizare sau cheltuieli medicale dacă este vorba despre o vătămare corporală sau, în caz de deces, de documentele justificative (chitanţe sau facturi) pentru cheltuielile efectuate pentru îndeplinirea ritualurilor religioase. Plata daunelor de către FPVS nu avantajează însă persoana vinovată de accident. Asta pentru că, în situaţia în care plăteşte daunele, fondul îşi va recupera mai apoi banii de la persoana vinovată pe cale amiabilă sau cu ajutorul justiţiei, chiar şi prin executare silită dacă este cazul. “După plata daunelor către persoana păgubită, fondul va da în judecată persoana vinovată de accident pentru a-şi recupera atât despăgubirea plătită, cât şi toate costurile, cum ar fi cele de constatare, de expertizare, costuri proprii, dobânda legală aferentă, cheltuielile de judecată şi costurile cu executarea silită.

Personal nu recomand celor care nu au o asigurare RCA să mizeze pe noi că vor scăpa de plata daunelor”, mai spune Sorin Greceanu. În concluzie, este mult mai scump să nu îţi faci asigurarea RCA. Există şi situaţii în care cererile pentru despăgubire sunt respinse. Dacă păgubitul are asigurare facultativă – CASCO, fondul nu despăgubeşte. “În cazul asigurării CASCO, persoana păgubită îşi repară maşina pe banii asigurătorului, urmând ca acesta să îşi recupereze banii de la persoana vinovată”, mai spune Greceanu. Teoretic, despăgubirile acordate de FPVS pot ajunge la 1,5 milioane de euro.

(sursa:cotidianul.ro)


» Citeste si:

5 comentarii la Cum vă reparaţi maşina dacă vinovatul a fugit sau nu are RCA

 • vreau sa stiu si eu unde isi are sediul in Botosani fondul de protestie a victimelor strazii,ca de zis se zice,dar o adresa sau un numar de telefon nu se da pentru a fi contactati.

 • Vreau si eu un raspuns va rog referitor la adresa sau nr. de telefon a fondului de protectie a victimelor strazii din judetul Botosani la adresa de mail adrianbt75@yahoo.com.Va multumesc.

 • Leanu

  as dori si eu un nr de tel sau o adresa unde ma pot interesa mai detaliat in acest sens. pentru judetul Casras-Severin sau Timis.

 • Radu

  Cererea de despăgubire precum şi documentele însoţitoare trebuie depuse în original, dar într-o primă etapă, acestea pot fi transmise şi prin fax la nr. 021 312 31 82 sau în format electronic la e-mail office@fpvs.ro.
  Odată cu depunerea documentelor veţi indica în mod obligatoriu şi datele dumneavoastră de contact (adresa completă, telefon fix, telefon mobil, fax, e-mail).
  În cazul în care este nevoie să depuneţi şi alte documente veţi fi notificat asupra acestui fapt.
  După depunerea Cererii de despăgubire va trebui să urmaţi instrucţiunile pe care le veţi primi, pentru efectuarea constatării şi evaluării daunelor.
  În termen de maxim 90 de zile de la data depunerii Cererii de despăgubire, veţi primi despăgubirea cuvenită sau un răspuns motivat privind respingerea pretenţiilor de despăgubire formulate.

  Mai multe detalii pe http://www.fpvs.ro

 • Multumesc celor de la F.P.V.S,care au dat dovada de profesionalism si seriozitate,avand in vedere despagubirile acordate,vizavi de accidentul pe care l-am avut din pricina unui inconstient si pe deasupra si,fara asigurare.
  Va multumesc din nou si tineti-o tot asa cu seriozitatea macar dumneavoastra daca aia din guvern nu pot.Zic ceva si fac altceva,mai rau ca,c…..e de pe centura.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*