Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Euro Controle Route – ECR luptă pentru depăşirea barierelor de comunicare

sofer de camionUnul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene îl reprezintă unitatea în diversitate a cărei esenţă se regăseşte în multilingvism şi promovarea acestuia. Sectorul transporturilor a cunoscut o puternică internaţionalizare în decursul ultimei decade. În prezent, în Uniunea Europeană există 23 de limbi oficiale.

Zilele în care un inspector se putea descurca doar cu limba lui nativă şi cu puţină engleză sau franceză sunt demult apuse.

Comunicarea este indispensabilă în timpul unui control în trafic: conducătorul auto trebuie să ştie exact ce se petrece în timpul controlului şi, mai ales, ce i se cere. Ceea ce este destul de dificil, având în vedere terminologia grea din domeniu şi jargonul specific transporturilor.

An după an, barierele lingvistice au fost considerate ca fiind una dintre cele mai mari provocări pentru inspectori în desfăşurarea activităţii lor. Euro Controle Route – ECR a decis să găsească o soluţie la această problemă şi astfel, a alcătuit o listă detaliată cu toate posibilele întrebări care pot apărea în timpul unui control în trafic, iar apoi fiecare membru ECR a tradus lista în limba nativă. Lexiconul este momentan disponibil în următoarele limbi: engleză, franceză, bulgară, germană, spaniolă, maghiară, lituaniană, olandeză, poloneză şi română.

Lexiconul a fost în aşa fel compilat încât este în forma sa finală foarte accesibil şi uşor de utilizat. De exemplu, dacă un inspector din Olanda întâlneşte în trafic un conducător auto din România, poate căuta întrebarea dorită în limba olandeză şi, apoi, să îi arate conducătorului auto varianta corespondentă în limba română, eliminând astfel orice posibile confuzii şi neînţelegeri.

Scopul final nu este doar acela de a sparge barierele de comunicare, ci şi acela de a aplica legislaţia de către inspectori cu bună credinţă şi de a avea convingerea că respectivul conducător auto a luat notă în limba sa atât despre sancţiunea aplicată cât şi despre obligaţiile şi drepturile care îi revin.

Pe termen lung, intenţia Euro Controle Route – ECR este aceea de a extinde acest proiect şi la celelalte state, pentru a include mai multe limbi UE în lexicon, şi pentru a avea eventual şi varianta în limba rusă.

(sursa:Autoritatea Rutiera Romana)


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*