Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Inchisoare pentru ultrajul asupra politistilor

Camera Deputatilor a adoptat, ieri, ordonanta de urgenta 198/2008 de modificare a Codului penal, cu amendamente, unul dintre acestea vizind inasprirea pedepsei pentru infractiunea de ultraj asupra politistilor

Astfel, lovirea sau orice acte de violenta asupra politistilor se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, eliminindu-se alternativa privind pedeapsa cu amenda. Deputatul Lucian Bode crede ca aceasta prevedere va duce la descurajarea acestor infractiuni, iar procurorii nu vor mai avea motiv sa propuna pedeapsa de amenda. Ordonanta prevede majorarea cu jumatate a pedepselor pentru infractiunile care sint savirsite asupra judecatorilor, procurorilor, organelor de cercetare penala, executor judecatoresc, jandarmi, politisti, militari. Intrebuintarea de cuvinte insultatoare, gesturi obscene, amenintare la adresa judecatorilor, procurorilor, politist, jandarmilor aflati in exercitarea functiunii se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an. Camera Deputatilor este forul decizional.

Avand in vedere ca indeosebi in ultima perioada au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autoritatii si infaptuirii justitiei, de natura sa afecteze imaginea publica a organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, precum si increderea cetatenilor in actul de justitie, prin actiuni de natura a sfida organele judiciare sau reprezentantii unor autoritati publice, luand in considerare necesitatea asigurarii mijloacelor adecvate pentru protejarea impartialitatii si independentei judecatorilor procurorilor si organelor de cercetare penala, in vederea crearii cadrului optim pentru exercitarea activitatii acestora, tinand seama de imperativul crearii cadrului legislativ adecvat, de natura sa protejeze solemnitatea sedintelor de judecata si, in general, intreaga activitate desfasurata de organele judiciare si de reprezentantii autoritatilor publice, toate acestea creand premisele unei situatii extraordinare, a carei reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic. – Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 239, dupa alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmatorul cuprins:
“Daca faptele prevazute in alin. 1-4 sunt savarsite impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate.”

2. Articolul 2391 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Cazuri speciale de pedepsire
“Art. 2391. – In cazul infractiunilor prevazute de art. 180-183, art. 189 si art. 193, savarsite impotriva sotului sau a unei rude apropiate a uneia dintre persoanele prevazute in art. 239 alin. 5, in scop de intimidare sau de razbunare in legatura cu exercitarea de catre aceste persoane a atributiilor de serviciu, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate.”

3. Dupa articolul 272 se introduce un nou articol, articolul 2721, cu urmatorul cuprins:

Sfidarea organelor judiciare
“Art. 2721. – Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei.”


» Citeste si:

 • Nu exista articole asemanatoare.

6 comentarii la Inchisoare pentru ultrajul asupra politistilor

 • AP

  Asta ne mai trebuia. Nu aveau militienii destula putere, acu` sa ne mai bage si la racoare ca ne uitam urat sau ridicam tonul. Mi-e scarba!

 • octav

  e foarte bine. in sfirsit lucrurile intra in normal. in felul asta interlopii si smecherii nu vor mai avea singe in instalatie sa scuipe sau sa loveasca politisti.
  pedeapsa cu inchisoarea, asta e, fii civilizat si nu vei face inchisoarea. astept pedepse cu inchisoarea si munca in folosul comunitatii pentru cei care asculta muzica tare in mijloace de transport in comun, pentru cei care arunca gunoaie pe strada.

  civilizatia se face prin constringeri si nu prin vorba buna.

 • AP

  pentru octav: si garantezi tu ca militienii nu vor face abuz in situatia asta? Sunt satul de retarzi care au ajuns in politie si au impresia ca ei au inventat procesul verbal. Iti zic din experienta ca cei mai prosti si cei mai nesimtiti colegi de liceu, aia care se taraiau sa treaca in fiecare an clasa, au ajuns sa scrie procese verbale prin intersectii…

 • stef

  Pt. AP. Se pare ca tu faci parte din categoria interlopilor si smecherilor, ori esti pur si simplu un frustrat. Nu te gandi doar la tine dobitok-ule, judeca si vezi ca politia nu reprezinta doar agentul din intersectie care te sanctioneaza cand circuli ca un dobitok.

 • stoian

  Sunt de acord cu tine Octav, dar din pacate la noi plitia nu numai ca nu isi face datoria , dar mai si traiesc de pe urma interlopilor. Eu stiu un caz in care politistul a agresat un tip cu o masina scumpa , la acuat de ultaraj (ca era pe teritoriu sectiei lui) si dupa aceea a luat 10.000 euro despagubiri pentru doi dinti scosi. Cum ti se pare?

 • da infractori- dar si politisti profita din plin am fost martora cand au batut un barbat an fata ficei lui de 10 ani lau acuzat de ultraj lau bagat an puscarie fara sa fi facut nimic doar ia spus politistului sa nu mai anjure an fata fetitei ca nui frumos e normal am ajuns sclavi ai politistilor iar mita e cuvantul de ordine an orce la politisti lege pentru ei nu exsista ca ei o reprezinta asta e cu adevarat grav

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*