Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Modificari aduse codului rutier din 2013

Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptata marti de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Noile reglementari stabilesc printre altele ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala, dar si ca scuterele pot fi conduse numai de cei care detin un permis corespunzator. Pentru a se putea aplica, noile reguli de circulatie mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptata de deputati cu 185 de voturi “pentru” si o abtinere, dupa ce primise votul favorabil al senatorilor la mijlocul lunii septembrie.

Aceasta lege a fost aprobata de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, in 24 aprilie si aducea modificari importante legislatiei rutiere, insa numai o parte dintre ele au primit marti votul parlamentarilor.

Potrivit noilor reglementari, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Mopedul defineste, conform actului normativ, un “vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric”.

Prin modificarile aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice “Mopedele (…) sunt considerate autovehicule”.

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.


Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala

O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata marti de deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.

Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor.

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier

Legea prin care se modifica Codul rutier contine si cateva reglementari noi in ceea ce priveste circulatia pe biciclete. Astfel, noile reguli prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si ” nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”.

Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013, conform precizarilor din legea adoptata marti de deputati. Totusi, pentru a se putea aplica la data stabilita, actul normativ trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat apoi in Monitorul Oficial.

 

(sursa:avocatnet.ro)


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*