Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Munca in folosul comunitatii, contra amenzilor contraventionale

Imaginati-va urmatorul scenariu: o persoana a fost amendata pentru ca a incalcat legislatia rutiera, insa nu isi plateste amenda in termenul prevazut. In plus, nu poate fi executata silit pentru ca nu are nimic in proprietate. Ati fi tentati sa credeti ca povestea se incheie aici. Insa, nu este deloc asa, caci intr-un asemenea caz, amenzile se pot transforma in munca in folosul comunitatii.

Prestarea unei munci in folosul comunitatii se poate aplica doar contravenientilor persoane fizice, insa numai pe baza unei hotarari judecatoresti.

Astfel, potrivit art. 9, alineatul 3, din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor “In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata”.

In continuare, actul normativ stabileste ca, la primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii. Insa, in cazul in care contravenientul nu achita amenda in cele 30 de zile, instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Aceasta hotararea a instantei este una irevocabila, conform art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.


Activitatea in folosul comunitatii se presteaza in raza unitatii administrativ-teritoriale in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, in domeniul serviciilor publice, pentru intretinerea locurilor de agrement, a parcurilor si a drumurilor, pastrarea curateniei si igienizarea localitatilor, desfasurarea de activitati in folosul caminelor pentru copii si batrani, al orfelinatelor, creselor, gradinitelor, scolilor, spitalelor si al altor asezaminte social-culturale.

Instanta stabileste, prin hotarare, natura activitatilor ce vor fi prestate de acesta in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, tinand seama de aptitudinile sale fizice si psihice, starea de sanatate, precum si de nivelul pregatirii profesionale.

Contravenientul nu poate fi obligat , insa, sa presteze activitati in subteran, in mine, metrou ori in alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc, precum si in locuri periculoase ori care, prin natura lor, pot pricinui suferinte fizice sau pot produce daune sanatatii sale.

Durata activitatii in folosul comunitatii poate fi cuprinsa intre 50 si 300 de ore, iar prestarea ei se executa in fiecare zi din cursul saptamanii, timp de maxim 8 ore pe zi, cu conditia ca autoritatile locale sa aiba la dispozitie personal care sa il supravegheze pe contraveninent in perioada in care munceste.

Executia sanctiunii

Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se pune in executare de catre instanta de judecata prin emiterea unui mandat de executare.

Instanta transmite primarului localitatii si unitatii de politie in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta contravenientul o copie de pe dispozitivul hotararii, insotita de mandatul de executare.

Primarul este cel care are obligatia sa aduca la indeplinire mandatul de executare, iar supravgherea executarii sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se face cu sprijinul unitatii de politie. In plus, si unitatea la care contravenientul va munci in folosul comunitatii are obligatia ca, la cererea primarului, sa comunice datele si informatiile solicitate cu privire la executarea sanctiunii.

In executarea mandatului, primarul “stabileste de indata continutul activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient, conditiile in care acesta executa sanctiunea, precum si programul de lucru, incunostintand despre masurile luate unitatea la care se va presta activitatea”, dupa cum se arata la art. 17 din OG 55/2002.

Potrivit art. 20 din ordonanta mentionata, contravenientul trebuie sa se prezinte imediat, dar nu mai tarziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare, la primarul unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta, pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii.

“Inceperea executarii sanctiunii constand in prestarea unei activitati in folosul comunitatii se face in cel mult 5 zile de la primirea mandatului de executare”, se mai precizeaza la alineatul 2 al aceluiasi articol.

Exista, insa si situatii in care un contravenient nu poate fi obligat sa duca la indeplinire mandatul de executare. Astfel, daca pana la punerea in executare a mandatului de executare a sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii sau daca in timpul executarii sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate, cu executare, sanctiunea contraventionala nu se mai executa, potrivit art. 211 din OG 55/2002.

Ce se intampla daca se evita executarea sanctiunii

In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea muncii in folosul comunitatii, se sustrage de la executarea ei dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul trebuia sa munceasca pentru comunitate, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii, conform art. 21 din ordonanta mentionata.

Mai trebuie sa stiti ca executarea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se prescrie in termen de 2 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a aplicat sanctiunea.

(sursa:avocatnet.ro)


» Citeste si:

1 comentariu la Munca in folosul comunitatii, contra amenzilor contraventionale

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*