Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Permisele de conducere se vor obtine dupa reguli noi

permisdeconducereCandidatii nu au voie sa sustina cele doua probe ale examenului in orase diferite. Traseele sunt diferite de cele din “scoala” si trebuie sa aiba cel putin 25 de minute.

Ministerul Administratiei si Internelor supune dezbaterii publice in aceste zile proiectul Ordinului Ministrului Administratiei si Internelor privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, care cuprinde o serie de noutati. Una dintre acestea este faptul ca aspirantii la obtinerea permisului de conducere sint obligati sa sustina ambele probe ale examenului intr-o singura localitate. Astfel, daca o persoana trece de proba teoretica si o sustine intr-un oras, aceasta nu are dreptul sa sustina traseul intr-o alta localitate. “Examinarea candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere consta in sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice la acelasi serviciu public comunitar”, se arata in ordinul Ministerului de Interne. O alta noutate o reprezinta traseele pe care se desfasoara proba practica. “Acestea se stabilesc de catre politia rutiera si sint, de regula, altele decit cele folosite in procesul de instruire a cursantilor”, se mai arata in ordinul MAI. In cadrul evaluarii probei practice se va tine cont de usurinta candidatului de a manipula diferitele comenzi ale vehicului si de stapinirea de care acesta va da dovada in incadrarea in trafic in deplina siguranta. De-a lungul probei, examinatorul trebuie sa perceapa faptul ca se afla in siguranta. Greselile de conducere sau comportamentul periculos care ameninta siguranta imediata a vehicului de examen, a calatorilor sau a altor participanti la trafic, fie ca au necesitat interventia sau nu a examinatorului, vor duce la respingerea candidatilor. Spre deosebire insa de alte tari din Uniunea Europeana, raspunderea pentru un eventual accident se imparte. In Romania, in cazul unui accident, candidatul si politistul au vina egala si raspund in fata legii. In alte tari, doar cel aflat la volan raspunde in cazul unui accident. Pentru a putea trece examenul, candidatii trebuie sa aiba un comportament preventiv si calm si sa se adapteze in functie de starea drumului, a conditiilor meteo si a celorlalti participanti al trafic, in special cei cu vulnerabilitate sporita, cum ar fi copii, pietonii sau biciclistii.

Examinatorii nu au dreptul sa dea comenzi gresite

In trecut, multi candidati puteau pica dupa ce indeplineau o comanda gresita a politistului. Intrarea pe interzis sau prin spatii insuficiente erau de multe ori modalitatile de picare a candidatilor. Acum, legea interzice acest lucru. Examinatorii nu au voie sa indice candidatilor efectuarea unor manevre care ar incalca regulile de circulatie sau semnalizarea rutiera. Acestia trebuie sa le explice candidatilor modul de desfasurare a probei si sa le comunice clar si din timp traseul ce urmeaza a fi parcurs. Acesta nu poate avea mai putin de 25 de minute. Examinatorii sint obligati sa intervina in cazul unor manevre gresite pentru a evita accidente rutiere.

UPDATE: Noi reguli pentru obtinerea permisului de conducere


» Citeste si:

18 comentarii la Permisele de conducere se vor obtine dupa reguli noi

 • Se poate face permisul de conducere in alt oras pe baza flotantului?

 • Radu

  Nu se poate. Doar unde este domiciliul stabil.

 • olteanu a

  Cate clase trebuie sa ai ca sa dai de permis…. am auzit multe variante astept unu concrect?

 • Radu

  Vedeti ca au aparut chestii noi in legatura cu asta: Noi reguli pentru obtinerea permisului de conducere

 • tinca

  Buna ziua
  Ma intereseaza sa stiu daca se mai schimba permisul la schimbarea adresei de domiciliu.Sotul meu a fost oprit n trafic si trimis sa il schimbe.Am inteles ca s-a dat o lege noua care nu mai obliga la schimbarea permisului pentru ca cele noi nu au rubrica pentru adresa.Va multumesc anticipat

 • Radu

  Conform legislatiei in vigoare, dupa schimbarea domiciliului trebuie schimbate TOATE actele in care figureaza adresa.

 • salut io daca am 6 clase pot sa dau la permis de conducere

 • Radu

  Nu. Pentru dobandirea permisului de conducere trebuie sa ai cel putin 8 clase. Succes!

 • Dana

  de la 1 ianuarie 2012 este necesara vizita medicala la presichimbare permiselor de conducere chiar daca acesta nu este expirat, daca da de cand se va aplica?
  mulutmesc,

 • RG

  Eu nu stiu de unde isi ia Radu informatiile si cum isi permite sa dea astfel de sfaturi absolut nedocumentate si fara nici o baza legala. Pentru a va raspunde singuri la majoritatea intrebarilor aveti de consultat urmatoarele acte legislative:

  1. Ordonanta de urgenta nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier)
  2. Regulament din 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice
  3. Ordin nr. 268 din 8 decembrie 2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere.

  In privinta sustinerii examenului auto in alta localitate decat cea de domiciliu, candidatul are nevoie de o viza de resedinta (cunoscuta si ca viza de flotant).
  In acest sens, legislatia prevede:

  Autorităţile competente care examinează persoanele în vederea obţinerii permisului de conducere sunt serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe raza căreia candidaţii îşi au domiciliul sau reşedinţa.

  Legislatia mai sus enumerata nu prevede niciunde, in mod expres sau tacit, obligativitatea absolvirii unui nr. de clase pt. a putea sustine cursurile si examenul de conducere a vehiculelor.
  O regula de interpretare a legii civile este cea conform careia ceea ce legea nu interzice, este permis. De asemenea, unde legea nu distinge, nici cel care o interpretaza nu poate sa faca distinctie. Asa ca, in lipsa unei prevederi legale contrare si referindu-ne strict la absolvirea unui nr. specific de clase, orice persoana poate sustine cursurile si examenul auto, neconditionata de efectuarea unui nr. de ani de studii primare, gimnaziale, liceale sau universitare.

 • RG

  Si ca o completare a celor de mai sus, uitati-va in legislatie la actele necesare pentru intocmirea dosarului in vederea sustinerii examenului auto.
  Dosarul de examinare trebuie să conţină următoarele
  documente:

  a) cererea-tip, semnată de candidat, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul 268/2010;
  b) fişa de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor emisă de unitatea autorizată (al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la Ordinul 268/2010), în care se consemnează şi avizul medicului “apt pentru conducerea vehiculelor” din categoria pentru care se solicită examinarea .
  c) certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
  d) copia actului de identitate valabil;
  e) chitanţele de plată a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere;

  Nu veti gasi printre ele nici un document din care ar putea sa reiasa anii de studii absolviti de catre candidat. Daca absolvirea a 8 clase sau altui nr. specific ar fi fost o cerinta eliminatorie, cred ca s-ar fi solicitat macar un document din care sa reiasa studiile efectuate, eventual o adeverinta eliberata de unitatea scolara.

  Asa ca Radu, nu mai dezinforma lumea. Daca afirmi ceva, asigura-te in primul rand ca este corect din punct de vedere legal.

 • RG

  Este foarte important sa consultati legislatia in forma actualizata, deoarece mai ales Codul rutier a suferit modificari importante de-a lungul timpului.
  De exemplu, intr-adevar, pana acum ceva timp, Codul rutier cerea candidatului sa anexeze la dosarul pentru sustinerea examenului auto un “document justificativ din care sa rezulte ca solicitantul a urmat o forma de invatamant”. Ca urmare a modificarilor survenite, aceasta prevedere a fost abrogata. De unde si confuzia lui Radu, probabil.
  Exista un proiect de lege in dezbatere, prin care sa se reintroduca obligativitatea efectuarii unui nr. de ani de studii in vederea sustinerii examenului auto. Dar inca nu este in vigoare si nici nu se stie daca va fi ratificat vreodata.

 • sal…eu am 17 ani si am auzit ca a intrat in vigoare legea prin care poti da de permis de la 17 ani dar sa conduci pana la 18 cu o persoana care are permis de mai mult de un an,este adevarat??

 • nicol

  buna…asi dori sa stiu exact cate clase trebuie sa am pentru a sustine examenul auto…am vazut o multime de variante asi dori sa stiu ceva concret…ma puteti ajuta?

 • Gabi

  Nenea Radule observ ca le stii pe toate si asta este foarte bine. Eu am 7 clase si am luat permisu cat “B” pe data 9.03.2007. acum vreau sa fac scoala si pentru cat C+E. Pot incepe scoala de soferi pentru aceste categori chiar daca am 7 clase avand in vede ca am deja cat B ?sau intervine problema cu 8 clase? Daca esti dragut te rog sa imi dai un raspuns cat mai corect. Multumesc anticipat

 • grecu stefan

  salutare,ma numesc stefan ,
  si am inceput sa fac scoala de soferi cat C+CE,in Targu-mures, dar eu am buletin de Oradea, si normal cu flotant de mures , cineva sami spuna si mie daca obtin examenul pentru obtinerea permisului de conducere , unde imi va trimite permisul , in oradea sau in mures unde am viza de flotant ?

 • ion

  daca pic proba practica trebue sa repet din nou proba teoretica?

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*