Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Poliţia Rutieră schimbă Legea Circulaţiei pentru ca şoferii agresivi să fie pedepsiţi

În prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru înjurături şi semne obscene. Şeful Poliţiei vrea să schimbe legea pentru ca şi “depăşirile repetate, frânarea bruscă cu intenţie” să fie pedepsite

“Uitaţi-vă ce se întâmplă: se bat, se aruncă pe capotă”, spune comisarul-şef Lucian Diniţă, într-un inter viu pentru Gândul . Şeful Poliţiei Ru tiere susţine că instituţia pe care o conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente “agresive” în trafic. Câteva dintre exemple: “depăşirile repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini” ar urma, dacă parlamentarii susţin iniţiativa Poliţiei, să fie pedepsite de noul Cod Rutier.

Deocamdată, poliţiştii au două pro bleme: una teoretică – să găsească de finiţie pentru “agresivitate”, deoarece, după cum spune chiar şeful Poliţiei, “nicio ţară din lume nu are o astfel de pre vedere”; cea de-a doua, practică – cum va fi dovedită agresivitatea la volan. În plus, în noul Cod Rutier, poliţiştii de la Ru tieră vor ca cei care se bat în trafic, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere.

Ce spune legea acum

În acest moment, agresivitatea în trafic e sancţionată în cazul “proferării de injurii sau folosirea de gesturi obscene”. Potrivit prevederilor în vigoare, “săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic” se pedepsesc 21 până la 100 puncte amendă, adică între 12 milioane şi 60 milioane lei vechi. Orice alte agresiuni, chiar dacă sunt comise în trafic, cad sub incidenţa legilor civile sau penale, pentru că pur şi simplu ele nu sunt prevăzute în Codul Rutier.

“Dar agresivitate în trafic înseamnă şi depăşiri repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, intenţionat, explică Diniţă. Noi, cei de la Poliţia Rutieră, am semnalat parlamentarilor mai multe tipuri de comportament agresiv, precum depăşirile succesive, slalomul printre maşini, frânări bruşte, bătăi”, a spus şeful Poliţiei Rutiere.

Pedeapsă: sancţiune penală + 1 an fără carnet “bonus”

Dacă iniţiativa poliţiştilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicată pentru infracţiunea comisă cu violenţă în trafic, iar ridicarea permisului ar urma să fie o pedeapsă complementară aplicată de Poliţia Rutieră. Dosarul penal se va întocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmând să soluţioneze cauza. Dacă e faptă penală, iar instanţa se pronunţă în acest sens, repectivul şofer va putea rămâne fără permis de la şase luni la un an. “Un astfel de şofer este un pericol pentru siguranţa cetăţenilor, în special pentru alţi participanţi la trafic”, cred poliţiştii. În cazul în care actele de agresivitate sunt constatate de poliţişti, sancţiunile vor fi aplicate direct de agenţii de cir-culaţie.

Se caută definiţie pentru “agresivitate”

România ar putea fi prima ţară din lume care introduce astfel de sancţiuni. “Nu există legislaţie la nivelul Uniunii Europene sau ONU. Nicio ţară din lume nu are o astfel de prevedere, dar România are mare nevoie, pentru a se reintroduce ordinea în trafic. Încă nu e definită agresivitatea în trafic pentru că trebuie să ne ferim de abuzuri. Ideea este de a sancţiona orice formă de violenţă în trafic”, mai spune şeful Poliţiei Rutiere.

Legea ar putea apărea chiar luna viitoare

Ordonanţa 69 din 2008 de modi-ficare a Legii Circulaţiei se află în procedură parlamentară din septembrie 2008 şi termenul-limită de adoptare expiră în luna mai.

“Anul trecut au fost cinci astfel de agresiuni sesizate, în legătură cu violenţe fizice în trafic. Anul ăsta, deja au fost trei. Unii nu reclamau până acum, dar după noile prevederi, mulţi vor reclama la poliţie diverse incidente. Oamenii se vor simţi mai protejaţi, dar e şi preventivă o astfel de măsură de sancţionare”, spun poliţiştii.

Şi poliţiştii sunt victime ale şoferilor nervoşi

La Iaşi, un tânăr de 25 de ani a fost cercetat pentru ultraj, după ce l-a lovit pe un agent de circulaţie cu capul în gură. În timp ce şoferul, care era băut, era condus la maşina de poliţie pentru a fi testat, pasagerul aflat pe locul din faţă a coborât din autoturism şi l-a lovit cu capul în faţă pe agentul care efectua testarea.

Poliţistul nu era la prima experienţă de acest gen. Anul trecut, alte două persoane pe care le oprise în trafic l-au agresat. În aprilie 2009, agentul a fost agresat de un lider al lumii interlope locale, pe care îl oprise în zona Palatului de Justiţie pentru că blocase parcarea. În vară, agentul a fost bătut de familia unui motociclist de 17 ani, care circula fără permis. În toamnă, poliţistul a fost la un pas de a fi călcat cu maşina de un şofer beat şi fără per-mis, care circula cu viteză.

(sursa:gandul.info)


» Citeste si:

3 comentarii la Poliţia Rutieră schimbă Legea Circulaţiei pentru ca şoferii agresivi să fie pedepsiţi

  • […] Page not found Contraventie. Depasirea vitezei legale. Prezumtia de nevinovatie. Principiu.. PoliÅ£ia Rutieră schimbă Legea CirculaÅ£iei pentru ca ÅŸoferii agresivi s.. Nati Meir Blog » Blog Archive » Guvernul vrea sa-si asume […]

  • furdui

    de ce este obligatoriu cintura de siguranta si sate pentru ca politia sa poata sese ia de oameni sa faca rau?

  • tot

    dar politia are dreptul la agresiun soferului? si de ce nu poarta ecuson cu numele de ce le frica?

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*