Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Politistii de la Circulatie, obligati sa probeze faptele din procesele verbale

Oamenii in uniforma sint obligati sa adune probe impotriva celui sanctionat in trafic si nu numai, in baza unei hotariri a CEDO, in cazul „Anghel contra Romaniei”. Potrivit juristilor, soferul se bucura de prezumtia de nevinovatie in procedura contraventionala, la fel ca si in cazul unui proces penal.

Politistii de la Circulatie, cunoscuti de multi ani ca „regi neincoronati ai soselelor”, nu au intotdeauna ultimul cuvint in raport cu soferul. Soferii nedreptatiti au un acum nou atu in fata oamenilor in uniforma. Daca pina acum, conducatorii auto erau nevoiti, in cazul unui proces, sa-si dovedeasca nevinovatia, in prezent, aceasta sarcina revine agentilor constatatori. Totul ca urmare a unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat recent Romania pe motiv ca s-a încalcat prezumtia de nevinovatie într-o procedura contraventionala. Din acest motiv, politia a pierdut multe procese intentate de catre soferi in 2010. Chiar daca ar avea dreptate, politistii nu pot cistiga procesul intentat daca nu au probe certe impotriva conducatorului auto sanctionat. Decizia luata de CEDO a ajuns sa fie unul dintre motivele principale pentru care procesele verbale de contraventie sint anulate de instanta.

Cazul „Anghel contra Romaniei”

Cele mai multe procese verbale sint anulate de instantele de judecata pe baza hotaririi luate de CEDO in cazul „Anghel contra Romaniei”. In noiembrie 2002 Petre Anghel a fost amendat cu circa 60 de euro pentru ca a rostit insulte de natura sa lezeze onoarea si demnitatea fata de un functionar public. Anghel s-a plins ulterior ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil sub aspectul respectarii prezumtiei de nevinovatie. In octombrie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman sa ii plateasca reclamantului suma de 1.200 euro, cu titlul de prejudiciu moral pentru procedura inechitabila de contestare a unui proces verbal de contraventie. Prin extensie, solutia se aplica si in cazul sanctiunilor aplicate de Politie. Daca in trecut, judecatorii luau ca bun cuvintul politistului inaintea contravenientului, acum, situatia s-a schimbat pentru ca jurisprudenta CEDO primeaza in fata deciziilor instantelor nationale. „Cea mai importanta cauza obiectiva, pentru care au fost anulate procesele verbale de constatare a contraventiilor, indiferent de natura lor si regimul sanctionator la care au fost aplicate, o constituie schimbarea practicii judiciare in materie contraventionala a instantelor de judecata, odata cu intrarea in Comunitatea Europeana in anul 2007, prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului. In prezent instantele de judecata si-au schimbat optica si practica prin care apreciaza puterea probatorie a procesului verbal de contraventie. Asfel, sarcina probei realitatii contraventiei retinute prin procesul verbal de constatare, revine la judecata contestatiei, institutiei din care face parte agentul constatator. In prezent instantele de judecata analizeaza latura obiectiva a contraventiei constatate prin actul constatator prin prisma prevederilor CEDO. Prin hotarirea „Anghel contra Romaniei”, judecata la CEDO, Curtea a apreciat ca procedura de contestare a procesului verbal este similara procedurii de judecata intr-un proces penal, iar pozitia petentului este similara cu cea a inculpatului, acesta bucurindu-se de prezumtia de nevinovatie, sarcina probei celor constatate in procesul verbal de constatare, apartinind organului constatator”, se arata intr-un raspuns primit de la juristii IPJ Vrancea.


Strada 13.12.1918 nu este in nici un caz strada 13 decembrie 1918

IPJ Vrancea sustine ca unele procese s-au pierdut dupa ce reclamantii au prezentat probe suplimentare in cadrul procesului, mai ales daca au beneficiat de consultanta unor avocati. Procesele verbale de contraventie au fost anulate parte din ele pentru motive care nu puteau fi prevazute de agentii de politie la data constatarii, dupa cum sustine seviciul juridic al Politiei. Astfel, contravenientii au prezentat ulterior in fata instantei de judecata documente pe care nu le aveau asupra lor la momentul controlului. „Reclamantii au prezentat ulterior acte cum ar fi documente de provenienta ale marfurilor, licente de executie si transport, au facut dovada achitarii taxei de utilizare a drumurilor nationale, au prezentat documente justificative pentru marfurile transportate, avize de insotire, facturi, avize sanitar – veterinare pentru produsele alimentare, autorizatii de transport pentru produsele periculoase”, mai spun juristii Politiei. Alte procese verbale de contraventie au fost anulate ca urmare a lipsei unei semnalizari, care sa aprecieze lungimea sectorului de drum pe care se aplica reglementarea privitoare la restrictia de viteza. Conducatorii auto pot cistiga in instanta si daca procesele verbale de contraventie nu sint intocmite conform legii. Orice greseala sau omisiune a numelui, domiciliului, CNP-ului sau a datei si orei comiterii abaterii duc la anularea procesului verbal. „Din pacate mai avem asemenea greseli din partea colegilor nostri”, ne-au spus cei de la Politia Rutiera. Unul dintre cazuri a devenit legendar in Politie dupa ce un agent cu capul in nori a scris in procesul verbal ca o contraventie a fost comisa pe „strada 01.12.1918”, in loc de strada 1 Decembrie 1918. De asemenea, politistii pot pierde procese daca filmarile de pe radar se fac in conditii meteo nefavorabile, cum ar fi ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna, iar inregistrarile nu sint foarte clare. Mai exact, radarul de pe masina Politiei nu este omologat sa inregistreze viteza in astfel de conditii, insa de multe ori rutieristii fac exces de zel. Totodata, un proces verbal poate fi contestat si cistigat in instanta in cazul in care agentul care a constatat abaterea nu este acelasi cu cel care aplica sanctiunea, cum se intimpla adesea in cazul sanctiunilor generate de aparatele radar. Potrivit OG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, nerespectarea regimului de viteza stabilit conform legii se constata de catre politistii rutieri, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic. Un avocat bun poate cistiga anularea unui proces verbal si in cazul in care se dovedeste ca agentii stau la pinda in trafic.

Politistii pierd procese, dar nu pot fi sanctionati

Politistii care dau amenzi ce sint anulate ulterior de catre instantele de judecata nu pot fi sanctionati pe linie de munca. Superiorii considera ca acestia si-au facut datoria, asa cum prevede Statutul Politistului, iar amenzile au fost anulate din motive obiective. „Agentii de politie care au intocmit procese verbale de contraventie, anulate ulterior in fata instantei de judecata nu pot fi sanctionati pentru motivele obiective retinute de catre instante, intrucit se incadreaza in limitele legale prevazute de catre Legea nr.360/2002 – Statutul politistului, in sensul ca aceste acte sint emise in cadrul exercitarii atributiilor de serviciu considerate operative ale agentului. Eventuale greseli sau omisiuni de ordin subiectiv sau obiectiv sint generate de catre riscul normal al serviciului si nu poate angaja raspunderea politistilor pentru care se cere indeplinirea anumitor conditii, printre care si producerea unor evenimente imprevizibile independente de vointa politistului, exonerator de raspundere administrativa si materiala”, se mai arata in raspunsul primit de la Politia Rutiera.

(sursa:ziaruldevrancea.ro)


» Citeste si:

3 comentarii la Politistii de la Circulatie, obligati sa probeze faptele din procesele verbale

 • marian turtoi

  am contestat un proces verbal la Tribunalul Slobozia ,care a anulat procesul verbal si a dispus restituirea talonului masinii,dar pentru a intra in posesia talonului cei de politie mi-au cerut sa merg la RAR sa imi puna un timbru pe dovada talonului ca altfel nu imi restituie talonul masinii.
  am mers la rar si pentru acel timbru mi-au luat suma de 100 lei.
  pe cine trebuie sa dau in judecata pentru recuperarea sumei de 100 lei pe agentul care mi-a facut procesul verbal sau politia?

 • catalin vadana

  buna ziua!am avut ghinionul ca azi dimineata sa plec tarziu de acasa spre servici!am depasit viteza legala si am fost oprit de un agent de politie pe motiv ca,citez:’cam aveati viteza!’…m`a verificat la acte inclusiv asigurare,mi`a zis ca nu aveam luminile de intalnire aprinse si apoi mi`a zis ca imi retine permisul pt ca am depasit in zona indicatorului ‘DEPASIREA INTERZISA’,cu toate ca eu depasisem cu mult inainte de indicator…la mai bn de 500 de m!mi`a adus la cunostinta procesul verbal si greseala mea a fost ca l`am semnat si mi`a retinut permisul pt o luna de zile! intrebarea mea este:as mai putea face contestatie? pt ca domnul politist nu are nici o proba sau inregistrare cu care sa dovedeasca ca eu am depasit pe linie continua!

 • sorin

  Catalin Vadana ai dreptate si poti merge la instanta fara avocat, trebuie sa probeze tot ceea ce este pe procesul verbal astfel se anuleaza pt orice neregula. Am avut aceeasi pb pe centura Bucuresti si am castigat la prima instanta.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*