Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere

retinere-permisDacă permisul v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile, acest interval de suspendare poate fi redus la 30 de zile, dacă NU sunteți începător, dacă în ultimii 3 ani nu l-ați mai avut suspendat sau dacă în ultimii 2 ani nu ați mai avut abateri grave soldate cu accidente de circulație din vina dvs.

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile va începe după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată. Dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea obține permisul doar după 75 de zile din momentul aplicarii sanctiunii.

Orice suspendare a permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 de zile, implică susținerea unui test ( 15 întrebări, minimum 13 corecte) pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat. Nesusținerea sau nepromovarea examenului in cadrul termenului de suspendare duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării, iar permisul va putea fi ridicat numai dupa promovarea testului. Acest examen poate fi susținut ori de câte ori doriți, o dată pe săptămâna. Examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției rutiere județene, prezentând cartea de identitate și dovada de conducere (nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul valabilității, chiar dacă pe ea nu se specifică așa ceva, căci fără ea nu veți putea susține examenul și nici nu veți putea ridica permisul).

Primul pas este sa va prezentati la examinare numai după expirarea dovezii (daca permisul a fost retinut pentru alcoolemie sub 0.40 si ati primit dovada de circulatie fara valabilitate, va putati prezenta incepand de a 2-a zi). Examenul se sustine la sediul poliției rutiere din județul unde ați obținut permisul cu cartea de identitate și dovada de conducere. Examenul va fi susținut timp de 20 de minute 15 întrebări care au 3 variante de răspuns.

După admiterea examenului (min.13 răspunsuri corecte din 15), si doriti reducerea perioadei de suspendare, veți avea nevoie de următoarele documente:

 • copie carte de identitate;
 • copie proces verbal de contraventie;
 • chitanţa de achitare a contravenţiei;
 • cerere de reducere a suspendării;
 • copie fata/verso a dovezii;

Cu aceste documente va prezentati la ghiseul “Primire – Predare Documente”  si le depuneti pentru aprobare. Durează în medie o săptămână, uneori chiar o lună.

La expirarea celor 30 de zile în cazul care ați avut permisul suspendat pe 60 de zile ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți în același județ unde ați susținut examenul, la sediul (eliberare permise), de unde cu cartea de de identitate (buletinul) vă ridicați permisul. La redobândirea permisului sunteți înregistrați în cazierul auto pentru 6 luni , iar în decursul primelor 6 luni după redobândire daca vi se suspenda dn nou permisul, se vor mai adăuga 30 de zile de suspendare fără drept de reducere!

 


 

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile conform art. 221 al.1 din R.A.O.U.G. 195/2002 republicat, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

 • a fost declarat admis la testul de verificare a regulilor de circulaţie;
 • a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
 • nu a mai beneficiat de o astfel de măsura în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare;
 • în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţionala complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Conducatorii de autovehicul nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:

 • perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
 • a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
 • a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
 • sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

 

Pentru a promova din prima incercare, echipa InfoLege.ro va recomanda:

edrpciv

 Site-ul este cel mai bun in domeniu, veti gasi EXACT aceleasi intrebari din chestionarele politiei si va garantam ca daca veti parcurge modulul de invatare, veti trece de examen din prima incercare.


» Citeste si:

1 comentariu la Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere

 • marius

  buna ziua am si eu o intrebare am avut un dosar penal ptr vatamare corporala din culpa si nu mi sa dat nup de parchet dar permisul mia fost retinut ptr 90 de zile am dreptu de a promova examenul ptr reducerea dreptului de a conduce

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*