Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Reguli noi la examenul auto

incepatorDin 15 martie, candidaţii pentru obţinerea carnetului de conducere vor avea parte de probe teoretice şi practice mai grele. Chestionarele de examen vor conţine întrebări despre conduită preventivă şi noţiuni elementare de mecanică, inclusiv pentru categoria B (autoturisme).

Noul regulament, făcut după normele europene, introduce şi întrebări despre conducerea ecologică a vehiculelor, modificările comportamentului ca urmare a consumului de alcool sau droguri şi posibilitatea de a fi detectate defecţiuni curente care se referă la sistemele de siguranţă a vehiculelor.

Noţiuni de mecanică pentru autoturisme

„Modificările aduse procedurii de examinare pentru obţinerea permisului de conducere sunt făcute în conformitate cu legislaţia europeană în vigoare şi au ca scop creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice din România”, ne-a declarat comisarul Mihai Enache de la Direcţia Permise şi Înmatriculări.

Cei care doresc să obţină permisul auto pentru categoria B vor regăsi pe chestionarele de examen şi întrebări referitoare la partea mecanică. Este vorba de modul în care pot fi sesizate defecţiunile curente ale sistemelor de direcţie, de frânare, de rulare, a farurilor şi semnalizatoarelor, a oglinzilor retrovizoare, a spălătoarelor şi ştergătoarelor de parbriz, a sistemului de eşapament, a centurilor de siguranţă şi a claxonului.

La proba practică pentru obţinerea categoriei B, candidaţii vor trebui să facă şi un control sumar al stării cauciucurilor, frânelor, direcţiei, a farurilor, a dispozitivelor reflectorizante, a semnalizatoarelor, dar şi a uleiului de motor, a lichidului de răcire şi a lichidului pentru spălătorul de parbriz.

Probe dure pentru motociclişti

Cele mai importante schimbări apar la examinarea pentru obţinerea permisului de categoria A (motociclete) şi A1 (scutere).

Examinatorii vor penaliza candidaţii care doboară unul dintre jaloanele de pe traseul impus, nu se încadrează în spaţiul delimitat, se sprijină cu piciorul de sol la viraje, ori nu reuşesc să meargă în linie dreaptă o distanţă de 47 de metri, într-un spaţiu de jumătate de metru cu braţul stâng ridicat orizontal.

De asemenea, viitorii motociclişti vor trebui să demonstreze că pot controla motocicleta la viteze mari. În acest sens va trebui să execute cel puţin două manevre, dintre care una în viteza a doua sau a treia, de cel puţin 30 de kilometri la oră, şi o manevră de evitare a unui obstacol la o viteză minimă de 50 de kilometri la oră.

La proba teoretică pentru categoriile A şi A1, chestionarele vor conţine şi întrebări despre folosirea echipamentelor de protecţie specifice, dar şi despre elemente de siguranţă mecanice cum ar fi comutatorul pentru întreruperea curentului în cazuri de urgenţă.

Conducerea ecologică

Cei care vor să obţină permis pentru orice categorie trebuie să ştie cum se conduce ecologic.Candidaţii care demarează uşor, nu turează nejustificat motorul, accelerează progresiv şi nu frânează brusc, astfel încât vehiculul să nu consume mai mult carburant decât este cazul, vor avea şanse mai mari să treacă examenul.

Întrebări despre şofatul ecologic vor fi regăsite pe chestionarele tuturor categoriilor de conducere.

„Sala” e valabilă un an

Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică şi care nu se prezintă la „traseu” în cel mult un an de la data absolvirii şcolii de şoferi sunt declaraţi respinşi.

Teoria, publicată pe internet

Noul ordin reglementează şi o serie de măsuri adoptate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor în cursul anului 2009, precum publicarea pe internet a fondului de întrebări utilizat la examinarea la proba teoretică, introducerea posibilităţii programării online a candidaţilor la primul examen de către şcolile de şoferi şi crearea de oportunităţi pentru supravegherea video a probei practice.

(sursa:adevarul.ro)


» Citeste si:

7 comentarii la Reguli noi la examenul auto

 • oaky

  salutare,este cineva care sa-mi comfirme daca examenul teoretic pt categoria b admis in europa este valabil in RO,ca sa ma pot inscrie la proba practica in RO si sa scot permisul in ROMANIA.multe multumiri

 • tnt

  Nu se poate. Scoti permisul in strainatate si conduci cu el sau il preschimbi dupa aia in Romania.

 • malina

  daca am picat la proba practica si am un an de scolarizare mai se poate da din nou proba practica?astept raspuns multumesc

 • Adrian

  Raspuns pentru MALINA===>>>
  DA Malina. CODUL RUTIER ( daca l-ai citit ) zice asa: Daca esti declarat RESPINS la proba TEORETICA sau PRACTICA te poti REPROGRAMA la sustinerea examenului,dar dupa cel putin 15 ZILE. Sfatul meu : Citeste de cel putin 5 ori codul rutier si ai sa vezi ca o sa ai rezultate. Fara emotii la sala,fara emotii la traseu. Asa am facut si eu. Sala am luat-o cu 24/26,iar traseul dupa 10 minute de sofat. Nu lua in seama ”militianul” de langa tine :),considera-l ca si cum ar fi un amic de al tau. DAR TOTUSI MARE ATENTIE la CONDUS

 • Bartha Csilla Hajnalka

  Am fost admisa la teorie dar am picat la traseu,trebuie din nou teoria sau nu.Multumesc.

 • elena

  va rog sa imi spuneti, va rog;sunt restricti de a conduce in afara granitelor , luand permisul de conducere in 14 iunie a.c.?
  sau daca sunt alte precizari in acest aspect.
  multumesc

 • katalin

  Am luat sala .daca pic la traseu,trebuie sa dau din nou sala?Multumesc.

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*