Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


UNTRR contesta timbrul de mediu

adrUniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) contesta noua taxa auto, denumita timbru de mediu, si propun o formula diferita de calcul fata de cea a Guvernului.

Transportatorii au transmis, printr-un comunicat citat de Agerpres, ca noua taxa de timbru trebuie sa fie anuala, corelata cu nivelul emisiilor, urmand sa fie colectata pe toata durata utilizarii si indiferent de al catelea proprietar al masinii este vorba, in timp ce taxa unica este platita de un anumit proprietar la un anumit moment.

Toti ceilalti proprietari ulteriori nu mai achita nimic, fara sa se tina cont de perioada de utilizare, astfel incat vehiculul poate fi scos din circulatie in acelasi an, ca urmare a unui accident sau poate fi utilizat 30 ani fara sa mai plateasca nimic desi va deveni din ce in ce mai poluant.

De asemenea, transportatorii mai propun o taxa auto diferentiata in functie de nivelul de emisii. Astfel, acestia propun ca pentru vehiculele clasificate Euro 6 – Euro 1, sa fie perceputa o taxa de mediu dupa cum urmeaza: zero pentru Euro 6, 5% din impozitul anual pentru Euro 5,10% din impozitul anual pentru Euro 4, 20% pentru Euro 3, 40% pentru Euro 2, 80% pentru Euro 1 si 160% pentru non-Euro sau vehiculele neclasificate din punct de vedere al emisiilor poluante.

Mai mult, transportatorii au propus ca taxa sa fie colectata in impozit si defalcata separat, astfel incat costul colectarii acesteia sa fie redus pentru stat, la fel si deranjul contribuabililor.


“Consideram ca in acest fel, se permite crearea unui cadru durabil, autosustenabil pe termen lung proportional cu durata de exploatare si tinand cont mereu de cele mai avansate si ecologice norme de poluare”, se precizeaza in comunicat.

Guvernul a prezentat un proiect in care se specifica ca in calcului taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului, exprimata in functie de vechime.

Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei de modificare, iar formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplica numai in cazul autovehiculelor dotate cu cel mult opt locuri, fara scaunul soferului, carora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 si Euro 5.


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*