Introduceti adresa de email:

Sustinut de FeedBurner


Unul din patru soferi romani recunoaste ca a condus beat

trafic blocatUn studiu realizat de Colegiul Psihologilor, împreună cu Poliţia Română a întocmit profilul şoferului-problemă de pe şoselele ţării: este vorba despre acei şoferi care conduc cu viteză mare sau sunt agresivi la volan.

Şoferul de care trebuie să te fereşti are până în 25 de ani, conduce o maşină cu motor puternic, cu o capacitate de peste 2000 cmc şi are permis de mai puţin de 5 ani. E bine să ţii distanţa şi faţă de şoferii care conduc maşini de firmă, de cele mai multe ori fără a avea un atestat în acest sens. Aceste date sunt cuprinse într-un studiu realizat de specialişti în psihologie, care a fost prezentat, ieri, de Poliţie.

Potrivit studiului, tinerii până la 25 ani, şoferii implicaţi deja în accidente şi şoferii începători declară în mai mare măsură că le place să simtă adrenalina când conduc, în timp ce posesorii de maşini puternice, de 2000 cm cubi şi peste sunt mai degrabă de acord că o maşină puternică permite efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Tinerii şi cei care conduc autovehiculele de serviciu fără a avea atestat obişnuiesc să depăşească frecvent viteza legală în afara localităţilor şi pe autostradă, în timp ce şoferii care deţin maşini cu motoare puternice admit în mai mare măsură că încalcă frecvent limita legală de viteză.

Cei mai agresivi în trafic s-au declarat tinerii între 18-25 ani, urmaţi de cei între 26-35 ani. Şoferii din mediul urban se apreciază ca având un stil mai agresiv decât cei din mediul rural, de asemenea, bărbaţii comparativ cu femeile. Cei mai agresivi se consideră cei care conduc în timpul serviciului dar fără a avea atestat de şoferi profesionişti.

Cum era de aşteptat, cei care conduc autoturisme cu capacitate cilindrică mare (2000 cm3 şi peste) se percep ca având un stil de condus mai agresiv comparativ cu cei care conduc maşini mai puţin puternice.

Potrivit datelor deţinute de Ministerul de Interne, în România sunt înmatriculate 356. 761 de maşini cu o capacitate mai mare de 2000 cmc, din totalul celor 4,2 milioane de autoturisme.

“Cele mai multe evenimente rutiere sunt comise de tineri de 18-25 de ani”, spune şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă. “Vor să arate cât de mari şi tari sunt. Vom face acţiuni, în special în Constanţa, la fiecare sfârşit de săptămână. Pe această categorie de vârstă ne vom concentra. Mai sunt şi motocicliştii. Cei tineri reglează aptitudinile, cei de vârsta a doua vor să arate că anii nu contează când eşti pe motocicletă”.

Trei sferturi dintre şoferi agresaţi în trafic

• 1 din 7 şoferi admite că are un stil de condus destul de agresiv, în timp ce numai 1,2% apreciază că sunt foarte agresivi în maniera în care şofează.

• Mai mult de trei sferturi dintre conducătorii auto declară că au fost agresaţi în trafic, în ultimele şase luni, de flashuri sau claxoane iar aproape jumătate că s-au confruntat cu gesturi ameninţătoare sau obscene din partea celorlalţi conducători auto.

• Ponderi importante reprezintă şi cei care au declarat că au fost agresaţi verbal (43,5%) sau li s-a blocat maşina în parcare (39%), în timp ce o treime dintre şoferi au menţionat frânarea intenţionată de către şoferul din faţă.

• Tot o treime dintre şoferi au riscat trecând pe roşu, făcând depăşiri la limită sau nesemnalizând intenţia de schimbare a direcţiei de mers.

• Comportamentul cel mai deranjant din partea celorlalţi şoferi este nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers: trei sferturi dintre şoferii din România reclamă acest tip de comportament.

Peste jumătate dintre şoferi nu se simt în siguranţă pe şosele

• Mai mult de jumătate dintre şoferii români se simt în nesiguranţă la volan, potrivit studiului.

• Jumătate dintre şoferi declară că depăşesc uneori viteza legală în afara localităţii, peste 40% în localităţi şi peste 30% pe autostrăzi, în timp ce unul din 5 şoferi recunoaşte că îi place să conducă cu viteză şi consideră că un şofer bun poate să meargă cu viteză mai mare.

• Deşi cei mai mulţi şoferi cred cei care depăşesc frecvent viteza legală prezintă un risc mai mare de accident, mai mult de jumătate spun că depăşirea cu 10-20 km/h a limitei de viteză este acceptabilă deoarece toţi şoferii o fac.

• O treime dintre şoferii intervievaţi susţin că traficul aglomerat te obligă să faci manevre îndrăzneţe, în timp ce 15,2% apreciază că o maşină puternică permite manevre riscante în trafic, iar 13,1% declară că le place să simtă adrenalina când conduc.

• Aproximativ trei din zece şoferi au fost sancţionaţi pentru depăşirea limitei de viteză în ultimii 3 ani. Dintre cele 3900 de accidente grave de la începutul anului, 891 au fost provocate de viteza prea mare.

O femeie din zece s-a urcat la volan după ce a băut

Studiul mai arată că unul din zece şoferi apreciază că o cantitate mică de alcool consumată nu afectează capacitatea de a conduce. Astfel, o treime dintre cei intervievaţi de psihologi apreciază că o sticlă de bere nu le diminuează capacitatea de a conduce în siguranţă, un sfert cred acelaşi lucru despre un pahar de vin, iar 18,8% despre 50-100 ml de băuturi spirtoase.

Studiul mai arată că unul din patru şoferi respondenţi a condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Cei mai mulţi dintre cei care au condus băuţi sunt bărbaţi – 28%, în timp ce una din zece femei au afirmat că li s-a întâmplat să conducă după ce au consumat băuturi alcoolice.

De la începutul anului, şoferii băuţi au provocat peste 100 de accidente grave, cu 27 mai puţine faţă de anul trecut.

Şeful poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a promis că va insista ca parlamentarii să introducă în codul rutier conducerea în stare de ebrietate. “România este singurul stat care nu sancţionează starea de ebrietate”.

Unii şoferi nu poartă centura pentru că sunt prea graşi sau îi deranjează

Deşi ştiu că e obligatoriu să poarte centura de siguranţă, majoritatea şoferilor refuză să o fixeze. Unii spun că sunt prea graşi, alţii că le dă stare de discomfort, după cum a declarat Lucian Diniţă. Majoritatea conducătorilor auto (88,3%) recunosc avantajele folosirii centurii de siguranţă. Totuşi, 40,4% consideră că în localitate centura nu este chiar atât de utilă/necesară. În acelaşi timp, unul din cinci şoferi declară că nu poartă centura deoarece îl incomodează.

Şeful Poliţiei Rutiere: 97 la sută dintre şoferi cunosc legea după ureche

“În România 97 la sută din şoferi nu cunosc reglementările în vigoare decât după ureche, ce îşi mai aduc aminte sau văd la televizor”, a declarat Diniţă, care a explicat că problemele pleacă de la instruire şi examinare. Astfel, anul acesta promovabilitatea a fost de 27,45 la sută. Majoritatea candidaţilor au dat de patru ori testările. În medie, fiecare candidat a dat de trei ori examenul de teorie şi de alte două ori ca să treacă practica.

• Pe de altă parte, şoferii cred că cea mai eficientă măsură ar fi îmbunătăţirea stării drumurilor. Unul din patru şoferi crede că înăsprirea sancţiunilor, a condiţiilor de obţinere a permisului, dar şi îmbunătăţirea instruirii în şcolile de şoferi ar putea rezolva problemele din trafic.

• Două treimi dintre şoferi apreciază că o reexaminare ar fi necesară la un interval de cel puţin 10 ani în scopul menţinerii permisului de conducere. În ceea ce priveşte activitatea poliţiei rutiere, aproximativ o treime dintre conducătorii auto apreciază că aceasta s-a îmbunătăţit faţă de acum 2 ani.

(sursa:Gandul.info)


» Citeste si:

Comenteaza

 

 

 

Puteti folosi aceste tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*